Blog

A Mi Hazánk szegregációval növelné az oktatás színvonalát

A Mi Hazánk szegregációval növelné az oktatás színvonalát

by 2019.11.28. 0 comments

Az ENSZ jelentése szerint tovább csökkent a hazai oktatás színvonala, de számos fenntarthatósági fejlődési cél elérésében is alul teljesít Magyarország. Szerintünk a megoldás részben a bentlakásos iskolákban, a „speciális”, illetve a „párhuzamos” osztályokban rejlene – írták ki a Mi Hazánk Facebook-oldalára.

 

Nagyítóval kell keresni olyan oktatási szakembert, aki szerint a szegregáció nem rontja tovább az egyébként is rossz helyzetű gyerekek helyzetét. A szegregált iskolákba járó szegény – Magyarországon főleg cigány – gyerekek rosszabb oktatást kapnak, így nem kapnak segítséget ahhoz, hogy ledolgozzák hátrányukat, hanem ők is nagy valószínűséggel szegények maradnak. Így újratermelődik a nyomor, ami egy kaszttársadalom felé vezet.

A többiek pedig Nyugat-Európába menekülnek a kilátástalanság elől. Rossz útra léptünk: a nyomor nő, a társadalom megmerevedik, reménytelen embertömegek sodródnak a perifériára.

2016-ban Trócsányi László igazságügyi miniszter az esélyegyenlőségi törvényhez nyújtott be egy módosítót. A módosítás nyomán a törvény rögzíti, hogy nem vezethet faji, nemzetiségi elkülönítéshez az oktatás vallási vagy más világnézeti meggyőződésen alapuló szervezése.

Az egyházi iskolák azonban szisztematikusan szabotálják az integrációt: kimazsolázzák a problémamentes, tehetősebb gyerekeket, tudatosan kiszorítva a felzárkóztatásra szoruló tanulókat. Az önkormányzatok összekacsintanak a felekezetekkel, hogy megtartsák a lakosságot.

Szeptember elején egy szegregációs ügyben fontos bírósági döntés is született. A Debreceni Ítélőtábla kimondta, hogy 500, illetve 300 ezer forint jár évenként a károsult roma gyerekeknek a gyöngyöspatai iskolai elkülönítésért és a rosszabb minőségű oktatásért.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: 24.hu


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/avicxvli/wwroot/plus36.hu/web/wp-content/themes/somogyma-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Nincs hozzászólás

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/avicxvli/wwroot/plus36.hu/web/wp-content/themes/somogyma-theme/functions/filters.php on line 204

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/avicxvli/wwroot/plus36.hu/web/wp-content/themes/somogyma-theme/functions/filters.php on line 205
<