Blog

Ezeket az ételeket ne fogyasszuk, ha felső légúti megbetegedéssel küzdünk

Ezeket az ételeket ne fogyasszuk, ha felső légúti megbetegedéssel küzdünk

by 2019.11.07. 0 comments

Megfázás? Felső légúti nyavalyák? Ha efféle kórokkal küzdünk, legtöbbünk először az ismert és elismert „népi” praktikákhoz nyúl, például főz egy lábas isteni csirkehúslevest, vagy egy nagy pohár gyömbéres teával kezdi el kúrálni magát. Ám léteznek olyan ételek és italok is, amelyek nemhogy nem segítenek, hanem valójában ártanak, ha betegek vagyunk. Mutatjuk, melyek ezek.

Édességek

A magas cukorbevitel elnyomja az immunműködést, sőt gyulladásokat okozhat az eleve legyengült szervezetben. Figyeljünk a rejtett cukrokra is, például a hozzáadott cukrot tartalmazó teákat, gyümölcsleveket is jobb elkerülni.

Egyszerű szénhidrátok

Vajas toast vagy egy tányér gőzölgő tésztaétel? Inkább felejtsük el! A finomított szénhidrátok gyorsan lebomlanak cukorrá, és innentől az előbbi pontban leírtak lépnek érvénybe. Viszont nem minden szénhidrát rossz, hiszen a teljes kiőrlésű gabonák egyenesen csökkenthetik a gyulladásokat.

Alkohol

A cukorhoz hasonlóan az alkohol szintén gyulladásokat idéz elő, legyengíti a fehérvérsejtek működését, és ezzel együtt a teljes immunrendszerünket. Sőt még dehidratál is, a kiszáradást pedig mindenképpen el kell kerülnünk, ha betegek vagyunk.

Fűszeres ételek

A csípős, fűszeres ételek bár tisztítják az orrot és a légutakat, a gyomrunknak sajnos nem tesznek jót. Ha hányingerrel és hasonló tünetekkel jelentkezik a betegség, bánjunk csínján a fűszerekkel.

Citrusfélék

A C-vitamin hasznos immunerősítő, ám a narancs, a grépfrút és a citrom irritálhatja gyomrunk bélbolyhait. Ha a gyomrunkat eleve „rossznak” érezzük, a C-vitamin bevitelt inkább másképp oldjuk meg.

Zsíros ételek

Megfázáskor az embernek úgysincs nagyon étvágya, a nehéz, zsíros ételektől csak rosszabbul fogjuk érezni magunkat.

Cukormentes édességek

A szorbittal édesített ételeket szintén rosszul tolerálhatja a gyomrunk, az ilyen nasik hasmenést idézhetnek elő, ez pedig szintén dehidratál.

Koffeines italok

Az alkoholos italokhoz hasonlóan a koffeint tartalmazó kávé, tea és üdítőitalok szintén dehidratálják szervezetünket. A legtöbbe ráadásul még cukor is bőven kerül.

Kemény, ropogós ételek

A durva állagú, kemény és ropogós ételek irritálják a torkunkat, illetve köhögést okozhatnak.

Savanyúságok

Ecet- és sótartalmuk miatt érdemes elkerülni ezeket, ugyanis gyulladásokat okozhatnak, valamint irritálhatják a torkunkat.

Forrás: izeselet.hu


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/avicxvli/wwroot/plus36.hu/web/wp-content/themes/somogyma-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Nincs hozzászólás

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/avicxvli/wwroot/plus36.hu/web/wp-content/themes/somogyma-theme/functions/filters.php on line 204

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/avicxvli/wwroot/plus36.hu/web/wp-content/themes/somogyma-theme/functions/filters.php on line 205
<